streda 14. apríla 2021

Slovakya’da hamam mı?

Trençianske Teplice yurtdışında çok ünlü bir şehirdir. Sebeb? Bu şehirde 2015 yılına kadar Art Film Festival (uluslararası) gerçekleşiyordu ve birçok ünlü insanlar dünyanın her yerinden bu festivale katılıyordu. Sadece bu mu? Tabiki hayır... Slovakya’daki en şifalı ve mineral bakımından zengin su kaynaklardan biri Trençianske Teplice’de bulunmaktadır.


Trençianske Teplice, kaynak #trencianske_teplice - İnstagram


Nereye bakarsanız orman var. Ağaçlar arasından bu güzel vadi görünüyor. Eski bir halk hikayesine göre kaybolan koyunu topal çoban bulmaya çalışır. Bu sırada çok kötü kokan küçük bir  sıcak su havuzu bulur. Çoban bu havuza birkaç kez girdikten sonra iyileşir. Şehrin sembolünde bu yüzden koyun vardır.

Trençianske Teplice şehrinin sembolü

Bu zamandan beri kükürtlü şifalı su kaynağı kas iskelet sisteminin tedavisi ve korunmasında kullanılıyor. Yer altı kaynaklarında aynı miktarla kükürt fakat farklı derecelerde (35,5-39°C) su çıkıyor. 

Trençianske Teplice, kaynak: #skvarkajuraj - İnstagram

Ancak kaplıcalar ile ilgili ilk yazılı kayıtlar 1247 yılına aittir. 13. - 19. yüzyıllar arasında kaplıcaları, Trenčín bölgesindeki Trenčín Kalesi'nin sahibi yönetiyordu. İlésházy ailesi kaplıcanın gelişimdeki en önemli destekleyecisidir.  1835 yılında, spa, onu yeniden inşa ve modernize eden Viyanalı finansçı Juraj Sina tarafından satın alındı. Oğlu Simon bir otel inşa etti ve spa parkını genişletti, kızı Ifigenia 1888'de bugün korunmuş en değerli tarihi anıt olan Hamam'ı, Doğu Mağribi tarzında ekledi.



Hamam


Ifigenia de Castries d'Harcourt lüks Türk hamam modelini Paris‘te Uluslalarası sergide görmüştür. Hamam, İfigenia‘nın çok hoşuna gitti ve bu sebeple Mısır‘da İsmail Paşa ile görüştü. İsmail Paşa Trençianske Teplice‘ye saray mimarı
Franz Schmoranz‘ı gönderdi. Çekiya’da doğan Franz Schmoranz oriental mimarlık alanı ile ilgileniyordu. (Aynı isim ile, onun babası da mimardı). Trençianske Teplice’de hamam, 1888 yılında bitirildi. 

Hamam, şehirdeki çeşitli binalardan daha farklı görünüyor. Tam Pax spa tedavi evi karşısında duruyor. Oryantel tarzda beyaz-kırmızı bir evdir. İçeride, dikdörtgen binanın ortasında soğuk içme suyu ile mermer bir çeşme, yanlarında dekoratif Mağribi fayansı vardır.


Hamam, salonunu dekoratif karolarla döşenmiş rahatlatıcı kabinlerden ayırır. Kabinler zemin ve birinci katta yer almaktadır. Zemin kattaki her ikinci kabinde Ifigenia de Castries tuğrası var. Kabinlerin önündeki merdiven Çek Hořice şehrindeki kum taşından yapılmıştır. Dekoratif motifler kumtaşı içine oyulmuştur. Dekorasyonlar için Modra ve Hungarian Care şehirlerinde yapılan beyaz-mavi çiniler kullanılmıştır. Duvarlarda, mimar Schmoranz, kilise güllerinin tasarımını taklit eden iki renkli gül düzenledi. Galeri korkuluğunun her bir parçası tek bir taş parçasından oyulmuştur. Ziyaretçileri Hamam salonuna girdiklerinde şaşırtan ilk şey, camlı açıklıkları olan üç kubbenin aydınlatmasıdır. Kubbeler, yıldızlı gökyüzü izlenimini yaratır. 

1. kat ve üç kupolada süsleme

Günümüzde Hamam, banyo yaptıktan sonra spa misafirleri tarafından kullanılan bir dinlenme yeri olarak hizmet vermektedir. Burada masaj hizmeti de verilmektedir. Hamam, spa hizmetleri için ilginç ve tarihi bir yer olarak herkese açıktır.


Zemin katı ve çeşme


‘‘İnsanı sağlıklı olmaktan daha mutlu ne eder?

Tekrardan kazanılan sağlık‘‘.


Trençianske Teplice’de kükürtlü suyu, merkezdeki açık alanda bulabilirsiniz. Onun, yabancılar için, iğrenç kokusunu uzaktan duyabilirsiniz. ;D Çeşitli misafirler güzel parkta yürüş yaptıktan sonra, yada konserden sonra su içip, kendilerini yenilerler.



Meydandaki kükürtlü kaynağı ve yeşil kurbağa heykeli



Meydandaki içme suyu çeşmesinin yanında bir sanat eseri var.  Özelikle çocuklar onu çok seviyor. Fışkıran çeşme – yeşil kurbağayı 2012 yılında yenilenen meydana heykeltıraş İgor Mosny yaptırdı. Kışın kapatılıyor, su püskürtmüyor.


İgor Mosny'nın yeşil kurbağa heykeli


‘‘Hapların iyileştirmediklerini, doğa iyileşir‘‘. – Hippokrat


Bu güzel sözler ile yazımı bitirmek istiyorum. Kendinize iyi bakın ve güzelce dinlenin. Sevdiğiniz insanlarla sevdiğiniz yerde olun. Hayat kısadır.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára