pondelok 12. apríla 2021

Slovakya - Sıcak havada serinlemek için!

Hava sıcak. Serinlemek mi istiyorsunuz? İşte size buz gibi bir öneri! 

Slovakya’yı kesinlikle görmelisiniz. 

Slovakya buz gibi bir yer değil ama... 

Milli Park. Slovenký raj (Cennet), Duča Dağı’nda… 

1870 yılında, Eugen Ruffíny ve üç arkadaşı bir mağara keşfederler. O zamana dek mağaranın girişi ‘buz deliği’ olarak biliniyordu. Ama kimse içeri korkudan girememiş. Dobšinská Mağara 1871 yılında geziler için açıldı. 1887 yılında Avrupa’da hatta dünyada ilk elektrikle aydınlatılan mağaralardan oldu… 

Dobšinská Buz Mağarası’nın girişine ulaşmak için 20 dakika hafif eğimli bir tepeye yürümek gerekiyor. Mağarada buz (110-132 m³) ve eksi dereceli havası tüm yıl boyunca değişmiyor. Bu sebeple ziyaretçilerin sağlam bir kıyafet giymesinde yarar var! Ben bile oldukça üşüdüm! Mağaranın rotasının 475 m ziyaretçilere açılmış. 

Mağara iki katlı. Girişten birinci kata devam ediyorsunuz ve her yerde buz görüyorsunuz. Burada Ruffíny’nın Koridor, Çökük Katedral ve Cehennem Bölümlerini görmek mümkün. 

Bu arada böyle bir yerde 12 çeşit yarasa (Myotis mystacinus, Myotis brandti, Eptesicus nilssoni, ...) yaşıyor. Mağaradan en güzel yer, aslında buz üzerinde olan ikinci kat. Buzdan şelaleler, stalagmitler ve kolonlar bu katı süslüyor. Her yıl eriyorlar ve kış döneminde yeniden oluşuyorlar.

Büyük salonda yıllar önce kısa bir süre buz pateni yapıldı. Onun yanında küçük salon var. Bu salonda buzlu kuyu bulunuyor. Kuyu içine tavandan hayat suyu dökülüyor ve hiç donmuyor.

Özel bir bilgi vereyim! Geleneksel masalına göre bu kuyudan su içen kişi çok uzun hayat yaşıyor… 

Mağaranın girişi ve çıkışı aynı. Slovak masallardan Popolvár’ın bazı bölümleri bu yerde çekilmişti. 2000 yılından beri UNESCO Dünya doğal mirası listesinde. Gerçekten eğer buz güzelliği görmek ve otuz dakika buzdolabı gibi havada yaşamak isterseniz buyurun! Dobšinská Buz Mağarası 15 mayıstan 30 eylüle kadar, pazartesi günü hariç her gün açık.

Mağara etrafında doğa da harika. Sadece doğa mı?

Değil!

Diğerleri hakkında başka bir zamanda...

Büyük salon

Büyük salon
Buz mağaranın girişi

1. kat - Cehennem bölümü
Buz kuyu

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára