utorok 13. apríla 2021

Bojnice; Slovakya’daki masal şatosu 1

Bojnice şatosu Orta Avrupa’da, Orta Slovakya’da Bojnice şehrinin ortasındadır. 

Slovakya çok güzel bir ülkedir. Harika. Evet, deniz yok.. Ama onun dışında güzel doğası, mağaraları, tarihi binaları vs. ile doludur. Bügün bir şato hakkında yazmak istiyorum. Çocukluğumdan beri ailem ile Bojnice şatoya zaman zaman gideriz. Doldurulmuş gofretsiz ve lastik ile bağlı bir maymun oyuncaksız hiç bir zaman Bojnice’den eve dönmedim. Çocukluğumda… 

Bojnice şato, kaynak: #regionbojnice - İnstagram

Kaya üzerine yapılan ahşap şatonun hakkındaki ilk bilgi 1113 yılından kalmıştır. 13. yüzyıldan beri taş olan Şato’ya, Matúš Čák Trenčiansky, Matej Korvín, Ján Zápoľský, Alexej Thurzo, Pavol Pálffy, vs. gibi sahibiler  değişiklikler yapmış. Şato Bojnice, 1950'den beri, Slovakya Milli Müzesi'nin müzeleri arasındadır.

Şato, Kont'un dairesi, Orta Kale, Pálfi aile mezarı, bir Fransız parkı ve bir mağaradan oluşuyor. Şato gezisi sadece rehber ile yapılır. Tur yaklaşık 75 dakika sürer.

Şato önündeki parkta Matej’in ıhlamur ağacını görebilirsiniz. Bu ağaç altında Matej Korvín (1458 – 1490) tarafından büyük ziyafetler ve konsültasyonlar yapılmıştır. Bunun ile ilgili kraliyet belgesinde latince ʺSub nostris dilectis tillis bojniciensibusʺ (Sevgili Bojnice ıhlamur ağaçları altında)  yazılıyor.

Ihlamur ağacı, Bojnice şato önünde

Şato ana kapısından geçtikten sonra bir açık avluda cenaze aracı gördük. 

Şatonun açık avlusunda cenaze aracı

Bu yerden rehber ile dolaşmaya başladık. Şatoya girdikten sonra çok güzel bir Kış bahçesine geldik. Burada duvarlarında aile resimleri ve oyunlar oynamak için masalar gördük. Odanın ismi burada saklanılan çiçeklere ithafen verilmiş.

Duvarlarda aile resimleri ve şatonun maketi

Diğer oda. Resim galerisindeki duvarların ve tavanın kaplaması ceviz ağacından yapılmıştır. Odadaki çeşitli resimler Avrupalı ​​ressamların eseridir (16. ile 19. yüzyıllar arasındadır). Büyük penceredeki 4 vitray Kont Pálffy 1902 yılında Paristen getirmiş.

4 vitray ile süslenmiş pencere

Çalışma odası olarak Oriental salon Kont Pálffy tarafından kullanılmış. 1813-1814 yılları arasında Şam'da duvar kaplamaları, sedir ağacı kullanıp sıva, boya ve yaldız ile yapılmıştır. Yazılı kısmında Allah’ın 99 ismi yazıyor. Salonda en eski vazo, 16. yüzyıldan Çin Ming Hanedanlığı zamanından kalma mavi sırlı bir Japon vazosu. Bu odanın başka bir özeliği var - büyük aynası! Bir geleneksel hikayeye göre kim ona bakarsa, ertesi sabah daha genç olacaktır. 

Şatonun Oriental salonu

Altın salonda en güzel altın tavandır. Venedik’teki Accademia di Belle Arti’deki melek tavanın kopyasıdır. Ortadaki medaylonda bir melek,  Pálffy ailesinin armasını tutuyor. Bir melek etrafına kuşatılmış kurdelede Pálffy’nın en sevdiği slogan "Omnia cum tempore - Her şeyin bir zamanı var" ve onun doğum ve ölüm tarihi (1829 - 1908)  yazıyor. 

Altın taban

Şatonun ikinci katı da var ama oraya yazının ikinci bölümündegideceğiz. 

Bu arada Bojnice ʺboynitzeʺ olarak okunur. 

Bütün metinde yanlış mı okudunuz? Merak etmeyin. Sırrımız olacak ☺

Küçük bir bilgi daha...

Bojnice Milli hayvanat bahçesinde dünyanın en tehlikeli kuşu var. Onun ismi Avustralya casuarıdır
(Casuariuscasuarius).
Kendisini tehdit altında hissettiğinde, hem insanlara hem de hayvanlara
saldırıyor. Uçamamasına rağmen, saatte 50 kilometreye kadar hızla koşabiliyor. Kurbanını tam anlamıyla
yırtmak için orta parmağında birkaç inçlik ve son derece keskin bir pençesi var.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára