utorok 13. apríla 2021

Bojnice; Slovkya’daki Masal Şatosu 2

Bojnice şatosunun son sahibi Ján František Pálffy, Avrupa gezdiklerinden topladıklarıyla  farklı ürünler koleksiyonu yapmıştır. Pálffy hiç evlenmemiş ve çocuğu olmamış. Bu sebeble ölümünden sonra bütün kalenin müzeye çevirmesini istemiş. 













Bojnice şatosunun bodrumunda Pálffy ailesinin mezarları var. Ján František Pálffy 2 Haziran 1908 yılında Viyana'da hayata gözlerini yumdu. Kont, ölümünden sonra kırmızı mermer bir lahite konuldu, 3 yıl bu lahin içinde kaldı. Bir kaç yıldan sonra bu lahit ile sıkıntı başladı. Müze çalışanları lahitten bir tuhaf bir sıvının çıktığını görmüş. Onun hakkında bir sürü farklı hikaye çıkmış... Ayrıca iki küçük lahit var, kontun ailesi, baba František ve anne Natalie'ye ait...














Kaya üzerine yapılan şatonun altında bir doğal bir mağara var. Birinci ve ikinci mağara da Bojnice şato gezisi içindedir. Mağara 22 m çapında ve 6 m yüksekliğindedir. Bir kuyu ile dördüncü avlu seviyesinin 26 metre altında yer almaktadır. Mağarada iki göl var (8 ila 12 m derinliğinde). Mağarayı daha önce herhalde şatoda yaşanlar biliyordu. Ama 1888 yılında mağara tekrar kuyu temizlenirken bulunmuş. Kuyu zaten Orta şatonun birinci ve ikinci kat arasındaki bir avluda bulunuyor. Kuyunun yanında uzun ve geniş merdiven var. Şatonun bu kısmına atlarla gelinirmiş.

















Şatonun mağrasının kuyusu



Bir önceki yazımda şatonun bir kısmı hakkında yazmıştım. Bu yazımda anlatmaya devam ediyorum... Orta şatonun bölümü  iki kattan oluşuyor.  Birinci kata merdiven kulesi ile geliniyor. Bu iki kat birkaç güzel salondan oluşuyor.










Bojnice şato resimlerle süsleyen sandık


Sıradaki ilk oluşan Mavi salondur. Onun Mavi Salon, Macar krallarının, kraliçelerin, şövalyelerin ve bitki süslemelerinin soylularının yarı figürlerini gösteren duvar resimlerinden sonra seçildi. Tavanın en önemli sahiplerinden üç tane arma tavana yerleştirildi.








Mavi salon


Salona ahşaplı kısa merdivenle giriyor. Rehber, korkuluktaki üç köpek figüründan herkes en beğendiğimiz seçmesi gerek söyledi. Onlar soldan sağa, kestaneli, zeki, spekülatif insan karakterlerini temsil ediyor.



Mavi salonun merdivenler
(fotoda üç köpek heykellerden ikki tane görünüyor)

Mavi salon ve Büyük salon arasındaki koridorda mermer bir lavabo gördük. Büyük Salon'da, yatak odası ve yaşam alanı, Orta Çağ'da olduğu gibi, birleştirilmiştir. Yatak soğuk nedeniyle yerden yüksek olarak konumlandırılmış.

İkinci kat, şekil olarak birinci kata benziyor. Yeşil salondan (ikinci) Büyük salona geldik. İkiye ayrılan salonda yatak odası ve dinleme bölümü var.  

Yeşil salon

Bu iki alan arasında zengin oyma bölme duvarının alt kısmında altı ölümcül günah gördük (açgözlülük, kibir, oburluk, kıskanclık, öfke ve tembellik).  Yedinci günah (şehvet) yataktır.

Zengin oyma bölme duvar

Avlanma salondan ve Arma odasından geçtikten sonra Şövalye odasına geldik. Duvarlarda çeşitli kılıçlar ve silahlar görülüyor. Bu oda da bir sır var. Ayna ve kuyu yok ama iki tarafta karşısına bakan bankolar var. Eğer bu banko üzerine bir kadın oturursa bir yıl ve bir gün süresi içerisinde hamile kalacak! ☺





Bojnice şatosu etrafında güzel bir park var. Çok kalabalık değilse yürüş çok romantiktir. Önceki yazımda Bojnice Hayvanat Bahçesi hakkında biraz bahsettmiştim. O da şatonun yakında. Slovakya’daki en eski hayvan bahçesidir. Onun dışında Prehistorik Müzesi Prepoštská Mağarası’nda çocuklar için güzel bir program yapılıyor. Termal havuz Çajka da ve Spa alanlarda 9 tane termal su Bojnice’dedir.










Bojnice çok güzel bir şehir. Herkes kendine sevdiği bir aktivite bulabilir.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára