piatok 29. októbra 2021

Tuna Nehri’nde güzel – Bratislava 2

 


Bir önceki yazıda, Bratislava'nın en dominant yapıları hakkında bahsettik. Bu bölümde Bratislava'yı tanımaya devam edeceğiz. Çoğunlukta Bratislava'nın eski kent bölgesinde dolaşacağız.

St. Elisabeth Kilisesi yada Mavi kilise olarak da bilinen kilise, 1907 yılında Pittel ve Brausewetter şirketi tarafından inşa edilmiş. Çok hoş bir kilisedir. Yapı için o dönemde kullanılan özel materyal olan concrete (çimento) kullanılmış. Girişin üzerinde İtalyan mozağinden yapılan koruyucu Azize St. Elisabeth var. Kilisenin orgu, Bratislava şirketi Schonhoffer tarafından yapılmış. Mavi kilisede çok güzel ve romantik düğünler olur.

Mavi kilise (kaynak: İnstagram #bratislava_)

Bratislava'nın diğer önemli yerine yaklaşıyoruz. Ana meydan, geçmişte çok fazla farklı ismi barındırdı. En önemli yapılar Eski Belediye Binası (14. yy) ve Roland'ın çeşmesidir (16. yy). Renessans çeşmesi, Bratislava'nın en eski çeşmelerinden biridir. Maximilian II. taç giymesi sırasında şehirde yangın çıktı. Kral Maximilian II., şehirde çeşmeye ihtiyaç duydu için, şehrinin dört bir yanında su depoları kurdu ve yıl boyunca depolara su getirildi. Dünümüzde kış dönemiinde (1 Aralıktan 24 Aralığa kadar) Noel pazaları kuruluyor. Kar yağıyor. Noel şarkıları söyleniyor. Etrafında ev yapımı yiyecek ve içecekler kokuyor. Arkadaşlarla el yapımı hediyeler bakıp Neol atmosferinin tadını çıkarıyorsunuz.

Bratislava'nın Ana meydanı (Kaynak: İnstagram #bratislava_)

Michal'ının kapısı, geçmişte bir asma köprüsü olan, dört şehir kapısından geriye tek kalandır. 14. yüzyılda inşa edilen kapının kulası, Peter Eller tarafından 18. yüzyılda barok şekli verilmiş ve St. Michal'ın heykeli yapılmıştır. 51 metre yüksekliğinden Bratislaba'ya öyle bir manzarası var ki onu görmek gerekir. Kule, künümüzde Tarihsel silah müzesine dönüştürüldü. Kapının altında, Avrupa ve dünya başkentlerinin Bratislava'ya olan mesafeleri km olarak gösterilir. Örneğin - İstanbul'a 1231 km uyaklıkla olduğu yazar.

İstanbul'a yürürken yolda bir kanaldan çıkan heykeli görebilirsiniz. Çumil heykeli, bronzdan yapılan Bratislava'daki en ünlü heykellerden birisidir. Neykeltraş, akademik ressam ve grafik sanatçısı Viktor Hulik eseri 1997 yılında yaptı. Çumil bir asker değil, o Bratislava'daki meraklı bir adamdır. Onun ile fotoğraf çekmeyen bir turist, Bratislava'ya gelmeyen sayılır.

Çumil heykeli

1291 yılında Bratislava'ya Ondrej III., şehre ayrıcalık ve adalet idaresi hakkı verdi. Şehir, topraklarında işlenen suçları yargılama yetkisine sahipti. Farklı tarihte çeşitli cinayetler için çeşitli ceza teknikleri uygulanıyordu. Cellat'ın evi, 1963 yılından beri Milli kültürel anıtı olarak Baştova sokağındadır. 18. yüzyılın 2. yarısından itibaren bu evde kent cellatı yaşıyordu.

Bu korkutucu bilgiden alışveriş bize iyi gelir. Obchodna (ticaret) caddesinde çeşitli dükkanlar bulabilirsiniz. İtanbul'daki İstiklal caddesine benziyor ama Avrupa tarzında çok işlevli bir sokak. Caddenin ortasından tranvay da geçiyor.

Cumhurbaşkanlığı sarayı, 1761 yılında Kont Anton Grassalkovich (avukat, daha sonra Macaristan Kraliyet Odası Başkanı) tarafından inşa edildi. 20 yüzyılın kırklarının ilk yarısında, Emil Belluş'un tasarımına göre, saray Slovak Cumhuriyeti Cumhurbaşkanının kullanımı için düzetilmiş. Ama günümüzde sarayda sadece Slovak Cumgurbaşkanı ile özel toplantılar yapılıyor. Sarayın arka tarfından Cumhurbaşkanlığının geniş bahçesine giriş var. Bahçede koltukta otururken şehirde olduğuğunuzu çok kolay unutabilirsiniz. 1978'de Hayattan zevk adlı üç kadınlı bir çeşme de bahçeye gömmüldü. Cumhurbaşkanlığı saryının ön tarfını, 1982 yılından itibaren Barişin gezegeni isimli çeşme ile süslenir. Üç tür malzemeden (granit, bazalt fayans ve paslanmaz çelik) oluşan çeşmesi, havuz ortasındaki gezegen üerindeki güverçinler, barış simgesini yansıtır.


Cumhurbaşkanlığı saarayı

Bu kadar çok gezmekten sonra enerji doldurmak için Ana tren istasiyomum tam karşisinda Cinka palacinka dükkanını tavsiye ederim. Hem tuzlu hem de tatlı şekilde işleri doldurulmuş, çok çeşitli krepler burada yapılıyor.

Biraz tepeye çıkmamız gerekiyor. Slavin, II. Dünya Savaşı sırasında çldürülen Sovyet askerleri için bir anıttır. 1957-1960 yılları arasında inşa edilen anıt üst bölgesinde, Slovak heykeltraş ALexander Trizuljak tarafından yapılan, bayrak yüksellten bir Sovyet askerin, 7 metrelik bir heykeli var. Anıttan Bratislava şehrine çok güzel manzara olsun diye, Calvary kilisesinin kulesi kaldırıldı.

Slavin (Kaynak: İnstagram #bratislava_)

Olananüstü bir bina olan Slovak radyosu'na geldik. 1983 yılında ters bir piramit şeklinde çelikten inşa edilmiştir. Binanda geniş iç mekanlar, mükemmel bir konser salonı ve iyi donanımlı kayıt stüdyoları bulunmaktadır. Slovakya'nın en büyük organlarından biri de ordadır. Binanın, yerden antenin tepesine kadar olan toplam yüksekliği 80 metredir. Sosyal binalar kategorisinde Slovakya'da yüzyılın unvanını almıştı.

Slovak radyosu (Kaynak: İnstagram #bratislava_)

Janko Kral Parkı 1774-1776 yıllar arasında kuruldu. Bratislava'daki en eski kamu parkı ve şimdiye kadarki en eski Orta Avrupa parklarından biridir. Merkezinde tanınmış milliyetçi ve yazar Janko Kral'ın heykeli bulunur. Park, taşkın yatağının orman alanında, Tuna Nehri'nin sağ kıyısında Eski ve Yeni köprü arasında kurulmuştur. Park kademeli olarak değiştirildi. Günümüzdeki formu 1839 yılında beri korunmuştur. 42 hektarlık bir alanı kaplamaktadır. Kültürel ve tarih festivali Bratislava Muharebesi Janko Kral Parkında sonbaharda gerçekleşiyor. Programın ana kısmı, 1620 yılında olan savaşın yeniden yaşatılması. Parkın yeşilik ve gölgelik alanları sadece yürüş ve dinlenmek için mükemmel bir yer değil, aktif insanlar için de koşu, bisiklet yada paten alanıdır.


Bratisla gerçekten güzeldir.






















Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára