nedeľa 30. januára 2022

Slovak ve Çek sihirli masalları

    Slovakya'da ve Çekya'da da çok özel yerler var. İyilik ve kötülük arasında çok uzun zaman geçen savaşlar ile ilgili masallardan bazı simgeler hâlâ kalıyor.

   
    Masallarla ilgili çok fazla yer vardır. Mesela, Budça bölgesinde doğada yürüyorsunuz, etrafınızda kaya yok, dağlar yok, sadece sizin önünüzde büyük bir kaya çıkıyor. Bu kaya oraya nasıl düştü acaba?! Gökyüzünden aşağıya mı düştü?

Zdenek Troska'nın filmi Çertoviny, foto: Archiv kinokotva.cz


    Paleontologlar herhalde bilir ama biz bir halk hikayesi tarafından bakacağız. Sebep?
Belki biraz daha eğlenceli olabilir :D
    Bir zamanlar... Zvolen Şehri çevresinde, bir çoban olan Janko koyunları otlatıldı. Bir gürültü dolayısıyla ağaçların arkasındaki açıklığa baktı. Janko çayırda iki tane şeytanı sihirli şapka için kavga ederken gördü. Daha uzun olan şeytan kısa şeytana, ''şapkayı kafaya takınca görülmez olup, yüz şeytan gücüne sahip olacağını'' anlatıyordu.
    Janko onları dinledi. Sonra Janko bir anda arkadan gelip şeytanların kuyrukları birbirine bağladı. Sonra sihirli şapkayı, ''belki de hiç sihirli değil ama yine onu denemeliyim'' dedi. Şeytanlar bir kaya getirdiler. Kayayı fırlatınca şapkanın çalıştığının gördüler. Kaya Budça ormanına doğru uçup, orada bir taş üzerine oturdu. '
    'Şimdi şapkamızı değiştirelim, ben de deneyeceğim'' dedi Janko. Şapkayı alınca kafasına taktı ve şeytanlar onu bir daha hiç görmediler. Şeytanlar, Janko'yu adarı ama bulamadılar ve onları nasıl kandırdığının hiç anlayamadılar. Kaya orada bugüne kadar duruyor ama çok az insan orada ne olduğunu biliyor. 

Çertova skala/Şeytan kaya (kaynak: instagram #stanovasima)


    Biraz benzer bir hikaye de Çekya'da var. Oradaki şeytanlar daha fazla mı akıllı? 🤔 Bakalım. 

    1949 yılından doğal rezervasyon olan Çertova skala'da, halk hikayeleri buranın güzel doğasından daha ünlüdür.
    
        Şeytan, bir gün avcı gibi giyinir ve yaşlı balıkçıya, kızını vermesi koşuluyla Berounka Nehri üzerinde köprü yapma söz verir. Yaşlı balıkçının bir şartı vardır; köprünün sabah horoz ötene kadar bitmesini ister. Sabaha doğru, yaşlı balıkçı avcının gerçekte kim olduğunun anlar, Aziz Vit'ı yardıma çağırır. Aziz Vit yaşlı balıkçıya horoz gönderir. Horozu havaya atar, horoz o anda ötmeye başlar. Şeytan, köprüsü ile kaybolur...

Çertova skala/ Şeytan kayası (kaynak: instagram #jozef.seibert)


    Çekya'da 2005 yılında Çek Şeytanları Arayışı (veya Bohemya'daki Şeytan Tarihinin Epochal Ansiklopedisi) kitabı yayınladı. Çekya'da sadece tek bir şeytan kayası yok, şeytan kayaları ve şeytan duvarları da var.


    Şeytan duvarı, Loučovice ve Vyšší Brod arasındaki Vltava Nehri üzerinde yükselir. Çertova stěna/ Şeytan duvarı - Luč Ulusal Doğa Koruma Alanı'na alınmıştır.

   Buradaki masalda şeytan yeni inşa eden manastırı yıkmak ister. Vadi boyunca taşlardan yaptığı baraj ile su toplamaya çalışır. Sonra barajın duvarı kılırınca su ile manastır yıkılacaktır. Ancak kader gecesi işi tamamlayamaz ve şafak vaktiyle zamanı dolar. Taş baraj çöker ve kayalar nehri yatağına sular altında alır. Çevresindeki yamaçları kaplanır.
   
    Size bir sır vereceğim! Gerçekte, şeytan duvarı buzulardan oluşmaktadır.



Çertova stena/Şeytan duvarı (kaynak: instagram #roman_photography)


Laska rohata filminden bir kare, kaynak: pohadkar.cz

''Şeytandan, özellikle de meleksi bir gülümsemesi olanından, uzak dur.''
(S čertmi nie sú žiadne žarty, najmä, ak majú anjelský úsmev - Slovak atasözü)


    Şeytan kayalar (Čertové skály), Lideçko köyünün kuzey kenarındaki tepenin güney batı yamacında (deniz seviyesinden 699 m), 450-590 m yükseklikte, Senice Nehri'nin sol vadi yamacında yer almaktadır.
    Yıllar önce Lideçko'da zengin bir çiftçi yaşıyordu. Büyük bir servete sahip olmasına rağmen, kızı Rozina evlenmiyordu. Kızı ne güzel ne de akıllıydı ama çok güçlüydü. Rozina mahalledeki tüm eğlencelere damat bulmak için katılıyordu. Bir akşam öfkeyle, cehennemden gelen şeytan olsa bile dans edeceğini söyledi Rozina. Hemen salona bir yakışıklı avcı geldi ve Rozina ile sabaha kadar dans etti. Sadece kiliseye hiçbir zaman gelmek istemezdi. Rozina'nın annesi damatının ayağı yerine toynak gördü. Durumu anlayınca anne şeytana, Lideçko tepesindeki nehri tersine akmasını sağlarsan kızımı sana vereceğim dedi. Fakat sabah horozun ilk sesine kadar vakti vardı. Ama Rozina'nın annesi bir tane horozu çok iyi saklamıştı. Sabah horoz ötünce şeytan hakkını kaybetti. 

Çertovy skaly/Şeytan kayaları (kaynak: instagram #adam.gospos)


    Şeytan kayayı düşürüp barajı bitiremeden kaçtı. Bugün gördüğümüz kayaların şeytanın sırtında taşıdığı kayalar olduğu söylenir.

    Doğal Kaya oluşumu Kaya İğnesi - Şeytan Kayası olarak da bilinir.
Stará Ľubovňa (Slovakya) bölgesindeki Poprad nehri kıyısında, Chmeľnica ve Hajtovka köyleri arasında yer alır.
    Adını, Asılzade Ľubovenský'nın bir kale inşa etmek için ruhunu şeytana satma efsanesinden almıştır. Kale bittiğinde, soylular manastıra gittiklerini şeytana itiraf ederler ve şeytan öfkeyle harekete geçer. Şeytan intikam almaya karar verir, bu yüzden kaleye atmak istediği büyük bir kaya alır. Kayayı taşırken, manastırın üzerinde bir çan çalar ve kaya şeytanın pençelerinden düşer. O zamandan beri Kaya iğnesi kayasına, Şeytan kayası da deniyor.

Çertova skala/Şeytan kayası (kaynak: instagram #murcko_martin)

    Kaya iğnesi yaklaşık 12 metre yüksekliğindedir ve dinozorların hala Dünya üzerinde yürürken, Jura'nın jeolojik döneminde oluşmuştur.

    Bizim kültürümüzde geçmişten beri şeytan konusu çok büyük bir önem taşıyor. İnsanlar kötüleri korkutmak için şeytan karakterini yarattı. Bu konu ile ilgili bir sürü film ve çokça masal var. Aralıkta, Aziz Nikolaus günü kutlamasında da Aziz Nikolaus yanında bir melek ve bir şeytan dolaşıp çocuklara şekerler yada kömür veriyor. Bir de Slovak atasözü diyor ki
''Şeytanın gidemeyeceği yere kadın gönder.'' Sebebini kim bilir ki? :D

štvrtok 13. januára 2022

Slovakya’nın bir bölgesi: Kysuce

Kysuce ve Orava arasında geçen orman treni (Instagram: #kysuce_, foto: @anna_kroupova)

Kysuce (Slovakça 'kisutze' okunur), Slovakyanın Kuzeybatısında, Kysuce nehri etrafında yer alan bölgedir. Bu bölgede tarihi orman treni görmek ve denemek mümkündür. Tren, Stara Bystrica'daki kysuce kasabasının müzesine aittir.

Stara Bystrica kasabasında astronomik saat (lat. horologium) vardır. Niye o kadar önemli? Çünkü bu yapı Slovakya'da hem ilk hem de tek astronomik saattir.

Stara Bystrica kasabanın meydanı

Astronomik saat ne demek?
Astronomik saat kulelerde, kamu binalarda veya tapınaklarda özel bir mekanizma sayesinde, sadece zamanı değil, aynı zamanında da bazı gök cisimlerinin gökyüzündeki konum ve takvim verilerini gösterir.

Ortaçağ ve Modern Çağ'ın başında, astronomik saatler, astronomi, matematik ve mekaniğin en iyi ürünleri arasındaydı. Çoğunlukla güneş ve ayın konumlarını gösterirlerdi.

Astronomik saatin özelliği
Eski bir eser olduğunu düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Stara Bystrica'da astronomik saat 2009 yılında inşa edildi. Saatin heykeltraşı Viliam Lovişka'dır. Dünya'daki en genç ve zamanı mümkün oldukça doğru gösteren astronomik saattir. Slovakya'daki en büyük ahşap heykel odluğunu söyleyebiliriz. Bu ahşap eser, oturan Madona'yı (Meryem) temsil eder.

Astronomik saatin kule parçaları

Astronomik saatin kulesi, farklı parçalar, farklı malzemelerden yapılmıştır. En önemli bölüm astrolab'dır. Astrolab, ayın gökyüzündeki konumunu, ayın evrelerini ve zodyak burcundaki güneşin konumunu gösteren tarihi bir astronomik makinadır.
Astrolab ana tahtasının rengi günün evrelerine göre verilir - siyah gece, kırmızı şafak ve alacakaranlık ve soluk mavi gündüz. Astrolabın ana tahtası, ekvatoru, yengeç dönencesini, oğlak dönencesini ve yerel meridyeni, altın kenarları ile bölmektedir.

Diğer bölüm perdelik'tir. Perdelik (kumaşın sanatsal tasarımı) Slovak riyolit taşından yapılmıştır ve alt kısımda, Levice yakınlarındaki taş ocaklarından çıkarılan tek Slovak mermeri olan altın oniks'ten yapılmış ve üzerine şeffaf plakaların yerleştirildiği dairesel delikler bulunmaktadır. 

Astronomik saatin iskeleti, onu oluşturan 80 ahşap sayesinde yapılabilmiş. Astronomik saatin nişlerine yerleştirilmiş altı bronz heykel, Stupava'da Tri kamene atölyesinde bronzdan yapıldı. Bu altı heykel slovak tarihli kişileri gösteriyor (Dük Pribin, Kral Svätopluk, Anton Bernolák, Ľudovít Štúr, Milan Rastislav Štefánik ve Andrej Hlinka).

Slovak havarilerinin yedi heykeli, kavak ağacından, Tvrdošínli halk oymacısı Peter Kuník tarafından oyulmuştur. Bunlar, kaderleri Slovakya ile bağlantılı olan azizlerdir: St. Cyril, St. Metod, St. Andrej-Svorad, St. Beňadik, St. Gorazd, St. Bystrík ve St. Vojtech. Bu kişilerin heykelleri, günün belirli saatlerinde, saatin ortasındaki mavi kapıdan çıkarlar.

Astronomik saatin en üst kulesinde iki çan vardır.

Astronomik saat

Başka bir şey var mı?
Bu bölgede turistik ve müze gezmeleri dışında atlara binebilirsiniz, kışın kayak yapabilirsiniz. Ve bundan sonra hala enerjiniz kalırsa, tarihli orman treni ile Skanzen Vychylovka'yı (Nova Bystrica) ziyaret edebilirsiniz. Skanzende, Kysuce'de 19. yüzyılın yarısından beri yaşayan insanların hayat tarzı ve kültürünü görebilirsiniz.

Skanzen Vychylovka (Foto: Instagram @niky_gibas)

Kysuce bölgesinde, kullanılan en önemli gıda patatesdi. Haşlanmış, pişirilmiş, hamurlu yemekler için un ile karıştırılmış, süt, kapuska, et vs. ile karıştırılan patatesler, günlük bir gıda ürünüydü. Ben de patatesin hayranıyım, ama onlar hakkında bu nedenle yazmıyorum :D. Skanzen Vychylovka'daki birkaç evin ocaklarında, eski tariflere göre geleneksel yemekler hazırlanır.

Skanzen Vychylovka'daki bir evin ocağı (Foto: Instagram @nmundas11)

Bu yemekleri Büyük annelerin mutfağı etkiliğinde deneyebilirsiniz. Bu yemekler acaba nasıl diyarsanız, sizinle geleneksel bir tarif paylaşacağım:

Kysuce geleneksel yemeği Uhrabky (Foto: Instagram @veganemvpraze)


Uhrabky için 1,5 kg patates, 250 gr un, 250 gr kapuska turşusu, 40 gr tereyağı, 60 gr sucuk, 199 gr soğan, siyah biber ve tuza ihtiyacımız var.

Yapılışı: İlk önce 750 gr patates soyulup rendelenir. Rendelenmiş patates, un ve tuz ile karıştırıp hamur yapılır. Hamurdan bezelye büyüklüğünde parçalar alınıp, kaynamış suya atılır. Hamurlar su üzerine çıkana kadar pişirilir. Sudan çıktıktan sonra, birbirlerini yapışmamaları için tereyağı ile hafifçe karıştırılır.

Başka bir tencerede kalan diğer patatesler küp küp kesilip haşlanır. Patates yumuşadıktan sonra, patates tavada doğarmış soğan ve sucuk ile pişirilir.

Aynı tavaya uzun uzun ince kesilen kapuska turşusu eklenir. Üzerine tuz ve baharatlar eklenerek biraz daha pişirilir. Sonrasında başta yaptığımız hamurlu patatesleri, kapuskalı patatesler ile büyük bir kapta karıştırıyoruz. Şimdiden afiyet olsun ;)

Skanzen Vychylovkada kış (Foto: Instagram @veganemvpraze)

Skanzen Vychylovka, fotoğrafın sağ arkasında eski bir kilise (Foto: www.kysuckemuzeum.sk)