sobota 9. júla 2022

Bítov Kale

 Bu sefer komşu ülkenin kalesini gezdik.

Bítov Kalesi, Znojmo bölgesindeki Vranov nad Dyjí kasabasının yaklaşık 9 km kuzeybatısında bulunan bir kaledir.

Tarihi

Aslen 11. yüzyıldan kalma ve ahşap olan kale (eski bir yerleşim yerine inşa edilmiş), yerini taş bir kaleye bırakmıştır.


Kaleyle ilgili diğer yazılı raporlar, Çek prensi Bedřich'in 1185'te rakibi Znojmo prensi Konrád II'ye saldırmaya karar verdiği 12. yüzyılın 80'lerinden geliyor. Ota ve tarihçi Jarloch'un raporuna göre, Bedřich Znojmo eyaletini yağmaladı. Ancak bu sefer sırasında Bitov Kalesi ele geçirilemedi.


Bítov Kalesi 1848, kaynak wikipedia
Bítov Kalesi 1848, kaynak: wikipedia

Přemyslov ailesinin neslinin tükenmesinden sonra, iki yüz yıldan fazla bir süre boyunca Lichtemburk ailesinin elinde kaldı. Bunların arkasında, Meryem Ana'nın Göğe Kabulü'nün (1334) bugünkü kale şapelinin çekirdeği oluşturulmuş ve bugünkü kale sarayının temelinde iki giriş kulesi, üçgen duvar ve güney kanadı oluşturulmuştur. 



Bítov Kalesi, Rönesans ve Barok'un başlangıcında, tek bir dikey ince gözetleme kulesi ile mevcut yatay görünümüne kavuşmuştur. 1811 ve 1863 yılları arasında, metruk kale nihayet Kont František ve oğlu Daunů'lu Jindřich yönetiminde günümüzde sahip olduğu Neo-Gotik  ağırlıklı formunu aldı.

Kale içinde saray içleri, cephanelik, kale hapishanesi, kıtlık odası, işkence odası, kale barınağı bulmak mümkündür.

Saray iç mekanları, birinci kattaki bireysel salonların ve salonların kapsamlı Neo-Gotik hayali resimleriyle dikkat çekiyor. Odalar, bireysel tarz dönemlerini yansıtan şık, tarihi mobilyalarla donatılmıştır. Duvarlar, Carolsfeld, Karl Russ, Fendi, Wilhelm von Camphausen'den Alman ve Avusturyalı romantik Schnorr'un ikinci dalgasının resimlerinden oluşan bir koleksiyonla tamamlanmaktadır.


İkici katta oldukça büyük doldurulmuş hayvan sergisini görmek mümkündür. Bu kadar çok hayvanı kim toplamış?

İkinci katta, dünyanın büyük bir bölümünü dolaşan Daun'dan Vladimír ve Otakar kardeşler tarafından kurulan yerli ve yabancı hayvanların kapsamlı bir zoolojik koleksiyonu var. Kalenin son özel sahibi (1945'e kadar), Hasenfels'ten büyük ölçekli sanayici Baron Jiří Haas, aynı zamanda büyük bir hayvan severdi ve özel bir hayvanat bahçesi (o zamanlar kıtanın en büyüklerinden biri) kurmanın yanı sıra kalede, iki kardeşin koleksiyonunu, özellikle çeşitli ırklardan 50 köpek de dahil olmak üzere dünyanın en büyük doldurulmuş köpek koleksiyonuyla genişletti.





Ayrıca kalenin kuzey kanadında 18. yüzyıldan beri faaliyet gösteren kale malikane mutfağına da göz atabilirsiniz.



Kalenin bahçesinde hayvanat bahçesinin hayatı devam ediyor. Artık canlı aslan ve maymun gibi hayvanları oralarda bulmak imkansız fakat çeşitli tavuklar, tavus kuşları, ördekler,  papağanlar ve saire görebilirsiniz. Çok sıcak havada sadece bu hayvanlar değil, sizde göl yanındaki ağaçlar altında serinleyebilirsiniz.


Bu bölgede daha neler var?
Bütün bu bölge harikadır. Eğer bir gün içinde tarihi yerler yetmediyse, yakın yerlerdedaha başka kaleler de var (Znojemsky hrad,  Novy hradek ve Kornştejn kalesi kalıntıları). Onun dışında bu bölge, barajdan ve yemyeşil doğadan dolayı tatil için çok uygun bir yer. 

Artık ben acıktım derseniz  o da sorun değil çünkü Lokanta Rumburak hizmetinizde. Rumburak, 1980 yılında çekilmiş olan Arabela adlı çekoslovak dizisinden gelen karakterdir. Dizide gerçek ve masal dünyası birbiri ile karıştırılmış. Rumburak kötü bir sihirbazdır ve gün boyunca kuzgun şeklini alır.

















Zatiaľ nahrané: 47115 z 47115 bajtov.