streda 8. apríla 2020

Slovakya ve Slovenya Arasındaki Fark















Merhaba! Nerelisiniz?


Ben, Slovakyalıyım.

...Aaaaa eski Yugoslavya.

Hayııııııır!!!

Slovakya ve Slovenya birbirlerine benziyor ama gerçekten mi benziyorlar?



Slovakya ve Slovenya arasındaki en büyük fark nedir?



Slovakya ve Slovenya arasındaki en büyük fark şudur ki, onlar iki farklı ülkedir.

Slovenyanın Cumhurbaşkanı Borut Pahor’dur. Slovakya’nın Cumhurbaşkanı, tarihindeki ilk kadın Cumhurbaşkanı olan Zuzana Çaputova’dır. Onlar da birbirlerine hiç benzemiyorlar bence.



 




Borut Pahor (Kaynak: wikipedia)           Zuzanna Çaputova (Kaynak: 4Liberti.eu)



Slovakya nüfusu 5,5 milyon, Slovenya’nın ise sadece 2 milyondur. Slovak alfabesi 46 harften (A Á Ä B C Č D Ď DZ DŽ E É F G H CH I Í J K L Ĺ Ľ M N Ň O Ó Ô P Q R Ŕ S Š T Ť U Ú V W X Y Ý Z Ž) oluşuyor. Dili Slovakçadır. Slovenyanın dili Slovence ve sadece 25 (A B C Č D E F G I J K L M N O P R S Š T U V Z Ž) harf kullanılıyor. Q W X Y harfleri sadece yabancı kelimelerde kullanılır. İki dilin kökeni de Slav dilinden gelmektedir.

Sloveniya’nın resmi ismi kendi dilinde Republika Slovenija, Slovakya’nın resmi ismi ise Slovenska Republika’dır.



Macaristan ve Avusturya iki ülkenin ortak komşularıdır. Slovakya’nın diğer komşuları arasında Ukrayna, Çekya ve Polonya bulunmaktadır. Slovenya, İtalya ve Hırvatistan’ın komşusu olmaktadır.





Avrupa haritasında işaretlenen Slovakya ve Slovenya



Diğer önemli konu tarihleridir. Slovenya, 1918 yılına kadar Avusturya Macaristan’ın parçasıydı. 29 Kasım 1918 tarihinde Sırbistan, Kosova, Bosna Hersek, Hırvatistan, Karadağ, Makedonya ve Vojvodin ile Yugoslavya oluştu. 1991 yılında Slovenya bağımsız olup, 2004 yılında NATO ve Avrupa Birliği Üyeliğine katıldı.

Slovakya da Avusturya Macaristan parçasıydı. 1928 yılında Milan Rastislav Ştefanik sayesinde Çekoslovak Cumhuriyeti kuruldu. 14 Mart 1939 tarihinde ilk Slovak Cumhuriyet kuruldu. İkinci Dünya Savaşının sonunda Çekoslovak Cumhuriyeti tekrardan yenilendi. 1993 yılında Slovakya, Slovak Cumhuriyete döndü. 2004 yılında Nato ve Avrupa Birliği Üyesi oldu. Slovakya hem de Slovenya Euro kullanıyor ve Schengen bölgesinde bulunuyor.

Slovakya’nın başkenti Bratislava ve Sloveniya’nın başkenti Ljubljana’dır.



İki kardeş gibi

Başkentler farklı isimler taşıyor ama genel olarak çok benzerler. İkisinin de tepelerde kalesi (Bratislavsky hrad ve Ljubljanski grad) var, kalelerden kiliseler görünüyor (Aziz Michal’ın katedralı ve Ljubljanska Stolnica), ikisinin de şehir merkezlerinden nehir (Tuna ve Ljubljanica) geçiyor ve bunlar eski şehir bölgelerinde bulunmaktadır.


  

Bratislava (Kaynak: # martin_katler)              Ljubljana (Kaynak: #ljubljanacastle)



Opera binalarına bakarsak, uzaktan benzerlik görebiliriz. Slovenya’nın Milli Tiyatrosu’nun binası daha yuvarlaktır. Ljubljana Tiyatrosunun mimarları Vladimir Hrasky ve Antonin Hruby’dır. Binanın cephesi, Viyana’daki Fellner & Helmer mimarlık şirketinin etkisini gösteriyor. Antonin Hruby bu şirket için çalıştı. Ljubljana binası 1892 tamamlandı.  Bu iki mimar, Ferdinand Fellner ve Hermann Helmer, Slovak Milli Tiyatro binasının mimarlardır. Slovak Milli Tiyatrosu 1886 yılında açıldı.




 

Slovak Milli Tiyatrosu                             Slovenya Milli Tiyatrosu (Kaynak: #peeptravels)



Bratislava‘nın ve Ljubljana’nın başka benzer bir şeyi var mı? Var. Mesela bu iki ilginç bina. Bratislava’da, Ana Tren İstasiyon‘dan 5 km uzakta,  Motyli dom hotel Galeria’da her yerde resimler görülebilir. Bu otelde resim yapmak, bisiklet kiralamak veya kendi evcil hayvanını getirme şansınız vardır. Metelkova, Ljubljana‘nın merkezinde özerk sosyal ve kültür merkezi olan bir yerdir. Onun ismi 19. yüzyılda Sloveniyan Roman katolik rahibi, dilbilimci ve pek bercerekli olmayan dil reformcu Fran Metelko’dan verdildi. Evlerin üzerinde bir sürü grafiti görebilirsiniz.






Hotel Galeria (Kaynak: #hotelgalera bratislava)    Matelkova (Kaynak: #minisupervan)



Slovakya ve Slovenya’nın ortak şeyleri arasında çok güzel doğaları ve fazlaca olan kaleleri bulunmaktadır. Slovakya’da 120 kale bulunmaktadır. En ünlü kaleleri Bratislava Kalesi, Kale Bojnice, Spiş Kalesi, Orava Kalesi, Trencin Kalesi, Nitra Kalesi, Kale Lubovna, Kale Devin, Cachtice Kale, Kale Krasna horka, Kale Cerveny Kamen, Filakovo Kale ve Kale Beckov’dur.

Spiş Kalesi dünyadaki en büyük kaleler arasındadır. Fakat Slovenya’nın ünlü kalelerinden (Ljubljana, Bred, Brestanica, Brezice, Mirna, Otocec, Sevnica, Sneznik) Kale Predjama ‘’En büyük mağara kalesi’’ olarak Guinness Rekorlar Kitabı’nda yer almaktadır.







Kale Predjama (Kaynak: #nonno_sandro)         Spiş Kale (Kaynak: #marcin_nalepka)



Hem Slovakya’da hem de Slovenya’da beş binden fazla mağara vardır. Fakat halka açık olan Slovenya’da sadece 12, Slovakya’da ise 13’tür. Slovakya’daki Jasovska Mağarası’nda, gezmenin yanı sıra speleoterapi yapılmaktadır. Slovak Mağaralardan sadece bu mağarada 20 çeşit yarasa yaşıyor. En büyük Slovak mağarası Domica’da, konser salonu ve Styx deresi bulunmaktadır. Slovenya’da Postojna jama, Predjama Kalesi’nin yanındaki en ünlü mağaradır. Mağaranın yolu 20 570 metre ve turistler küçük trenle gezebilir. Mağarada çok güzel süslemeler dışında konser salonu ve bir de tuhaf bir hayvan var. Hayvanın ismi Mağara Semenderi (lat. Proteus Anguinus) ama 17. yüzyıl sonunda Johann Weikhard von Valvasor onu Ejderhanın yavrusu olarak tanıtmıştı.




                                        Domica (foto: Slovenska Sprava Jaskyn)      
         
 
 Podstojna jama       (kaynak: #micro_adventurist)




Triglavsky Milli Parkı, Slovenya’nın tek milli parkı ve cennet gibidir.

Slovakya’da 9 tane milli park var. Bunlar, Mala Fatra, Velka Fatra, Nizke Tatry, Tatry Milli Parkı, Slovensky Raj, Slovensky Kras, Poloniny, Pieniny ve Muranska Planina Milli Parkı’dır.



Her sanat doğayı taklit eder.

 Seneca







                                                            Triglav (Kaynak: #lukacdc )  
  
                                       Vysoke Tatry (Kaynak: #adventouraslovakia)


İnanılmaz güzel doğayı gördükten sonra biraz da rakamlara bakalım. Acaba Slovakya’nın ve Slovenya’nın en yüksek noktalar kaç metredir? Slovenya’nın en yüksek tepesi Triglav 2,864 metre ve Slovakya’daki Gerlachovsky Stit 2,655 metredir.

 


    

Triglav (kaynak: #jurekrizanec)             Gerlachovsky Stit (kaynak: #horyaprroda)



Böyle yüksek dağlara gitmek ve tırmanmak tabi ki kolay değil. Onların tepelerine ulaşabilmek için iyi bir kondisyon, uygun kıyafet ve de güzel hava olması gerekli. Turistler herhangi bir durum için hazır olmalıdır çünkü yukarıda hava çok hızlı değişebilir. Dağların ne kadar çok tehlikeli olabileceğini oradaki dikilmiş haçlardan görebiliriz. Bu dağalar sembolik önem de taşıyor çünkü onlar ülkelerin bayrakları üzerinde çizilmiştir.




   

Slovakya bayrağı                                                       Slovenya bayrağı



Slovakya’nın Slovenya’dan ayrı ülke olduğunu nasıl anlayabiliriz? Slovakya daha büyük bir ülke ve farklı bir kültürü var. Avrupa’daki en güzel kızlar, Slovak kızlardır. Buna rağmen Amerika Başkanı Slovenyalı Melania Trump ile evlidir. Slovenya’nın tek bir şeyini Slovaklar kıskanabilir. O şey de denizdir!

İnsanın iki ayrı ülke hakkında ne kadar çok bilgisi varsa, onları o kadar az karıştırır.